Gustav Dahl @ Vallekilde Game Academy 2011

Beretninger fra en højskoleelev

Brætspil, rollespil, STAKiT og æbler

Denne uges tema er brætspil.

Thomas Vigild er som bekendt stor fortaler for analoge spil, og derfor bliver vi i denne uge kastet ud i alverdens former for brætspil.

Dagen startede ud med, at Thomas fortalte om brætspillenes historie, som kan tegnes flere tusind år tilbage før Kristus. Dengang blev brætspil anset som noget for højt intellektuelle folk, hvor et kinesisk spil som Go blev spillet af kejsere og lignende. Også Skak, Backgammon og Kalaha har rødder lang tid tilbage. Vi fik også åbnet øjnene op for mere alternative brætspil, eksempelvis Brenda Brathwaites Train, hvor budskabet går forud for spilmekanikken. Et andet sjovt eksempel var køleskabsspillet Fridge, som kort og godt foregik med magneter på et køleskab og kunne vare flere måneder, hvis ikke år.

Bagefter fik vi besøg af Martin Rauff – idémanden bag DRs rollespilsprojekt BARDA. Han kom og talte om rollespil, og hvordan man igennem forskellige modeller kan se, hvilke typer mennesker, som spiller éns spil. Selvom jeg havde hørt det meste til Nordic Game Jam 2011, var det alligevel et spændende foredrag, og jeg tror, at det i fremtiden kunne blive rigtig nyttigt at bruge Nick Yees motivations-model til at udpensle, hvilken målgruppe et givent spil har.

Senere på dagen fik vi besøg af en far og søn, som har opfundet træspillet STAKiT. Det er et strategisk spil, som foregår i tre faser, hvoraf den midterste finder sted på et vertikalt spillebræt. Det går kort sagt ud på at bevæge sine tokens op på toppen af et stakit, inden modspilleren gør det. Det er et taktisk spil i stil med Skak, men dét, som gør spillet helt unikt, er, at banen dynamisk ændrer sig.

Det var utrolig sjovt og lærerigt at prøve STAKiT. På trods af det rå træ-look er der rigtig meget dybde at finde i spillet, og vi brugte da også lang tid på at diskutere, hvordan man kunne forbedre/optimere reglerne. De var så flinke at låne os spillet hele ugen, så vi kan gå og pusle med det og komme med idéer til nye regler.

Nå ja, Thomas gav os også lektier for – spil brætspillet Apples to Apples – Bible Edition. Efter aftensmaden gav vi os i kast med dette associationsspil, og lad mig sige det med det samme: Dette spil er bestemt ikke sjovt. Det går kort og godt ud på, at man har nogle kort med en række ord og bibelcitater, og det er så meningen, at man skal forsøge at finde synonymer for nogle ord, som ligger på bordet. Spillet (hvis man da kan kalde det et spil) var ekstremt kedeligt, og kortene indeholdte alt for meget tekst, som vi ikke gad til at læse.

Derfor gav vi os bagefter i kast med Dixit, som har nærmest samme koncept, bare med billedekort i stedet for tekst. Det var noget sjovere, men vi endte i sidste ende ud med at designe vores eget historiefortællings-spil, hvor man ud fra kortene på skift skulle fortælle en bid af historien. Det var faktisk rigtig sjovt og viste sig samtidig at være en god hukommelsesøvelse.

I løbet af sidste uge har vi også fået spillet en del Space Alert, og i går medbragte Thomas den længe ventede udvidelsespakke. Vi har endnu ikke fået tid til at prøve den, men det tegner til at blive rigtig intenst.

Reklamer

One response to “Brætspil, rollespil, STAKiT og æbler

  1. Pingback: Once Upon a Time og Storyteller « Gustav Dahl @ Vallekilde Game Academy 2011

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: